Nieuwe wetgeving rond e-bikes!

14 september 2016

Elektrische fietsen die sneller dan 25 km/u rijden, zijn geen fietsen maar bromfietsen. Daarom zijn er nieuwe specifieke regels opgenomen in de Wegcode. Vanaf 1 oktober is een rijbewijs en een helm verplicht en moeten de fietsen ook een nummerplaat hebben.

 

Speed pedelecs, elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u halen, krijgen andere regels dan de elektrische fiets die maximum 25 km/u haalt. Voor die laatste categorie gelden dezelfde regels als voor gewone fietsen.

 

Voor snelle elektrische fietsen gelden vanaf 1 oktober dezelfde regels als voor bromfietsen. Fietsen die sneller kunnen dan 45 km/u worden beschouwd als motorfiets.

De volgende regels gelden vanaf 1 oktober voor elektrische fietsen die sneller dan 25 km/u kunnen halen:

 

1. Verplichte helm

Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Dat hoeft geen bromfietshelm te zijn maar mag een fietshelm zijn op voorwaarde dat die die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

 

2. Aangepaste nummerplaat

Speed pedelecs moeten ook worden uitgerust met een nummerplaat die begint met de letter ‘P’. Ze zijn 10x12 centimeter.

 

3. Plaats op de weg

Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder op voorwaarde dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht. Geldt een hogere snelheidsbeperking dan mogen bestuurders van speed pedelecs op het fietspad rijden wanneer het aanwezig en bruikbaar is.

 

4. Rijbewijs: enkel theoretische proef

Bestuurders van een speed pedelec moeten beschikken over een rijbewijs. De regering voegt speed pedelecs toe in het KB van de categorie bromfiets. Dat betekent dat men enkel een theoretische proef moet afleggen.

 

Wilt u nog meer informatie dan verwijzen we u naar de brochure van de FOD Mobiliteit.