tips voor onderhoud en reinigen van je fiets

Er is heel wat dat je thuis kan doen om je fiets te onderhouden:

 

A. Banden van je fiets regelmatig pompen: welke bandendruk?

 

  • gewone fiets: 4 bar
  • elektrische fiets / e-bike: 4.5 bar
  • racefiets: 7-8 bar
  • MTB 26 inch: 3 bar
  • MTB 29 inch: 2 bar

 

 

B. Hoe maak ik mijn fiets schoon?

 

1. Moddervrij maken de fiets:

 

Je fiets spuit je in met MUD OFF (Morgan Blue), even laten inwerken en daarna met borstel en tuinslang moddervrij maken. Gebruik geen hogedrukreiniger! Verwijder zeker alle modder van de ketting.

 

 

2. Ontvetten van de ketting van de fiets:

 

Een vuile ketting kan je beter niet keer op keer bijsmeren. Het is belangrijk (zeker in de winter) om de ketting te ontvetten alvorens te smeren. Dit kan best door Morgan Blue kettingreiniger op een vod te doen en de ketting door de vod te laten lopen. Je gebruikt beter geen spuiter omdat de kans bestaat dat er in de lagers ontvetter komt.

 

 

3. Wassen van de fiets:

 

Best is om de fiets met veel water te wassen met Morgan Blue Bike Wash in. Er bestaan speciale fietssponsen en borstels om al het vuil van je fiets te krijgen. Gebruik nooit een hogedruktoestel maar wel een tuinslang (zonder druk).

 

 

4. Drogen van de fiets:

 

Wrijf je fiets volledig droog met een propere doek en laat nog even nadrogen alvorens te smeren.

 

 

5. Smeren van de fiets:

 

Gebruik aangepast kettingsmeersel voor het smeren van je ketting. Bijv. Morgan Blue Syn Lube, Race Oil of Extra Dry Lube. Gebruik geen WD40: dit trekt extra vuiligheid aan. Syn Lube voor gewone fietsen en e-bikes, Race Oil voor racefietsen, Extra Dry Lube voor MTB.

 

 

6. Laat je fiets blinken of krijg opnieuw die mooie matte look:

 

Door middel van Morgan Blue Carbon Polish geef je extra glans aan je fiets. Met de Carbon Cleaner Matt krijg je die mooie matte look terug. Beide leggen ook een extra beschermende film op je fiets.

 

 

C. JAARLIJKS ONDERHOUD van de fiets:

 

We raden sterk aan om jaarlijks om onderhoud te komen met je fiets. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Indien gewenst kan je een reservefiets krijgen. Deze reserveer je best wel op voorhand.