Mijn eerste keer in groep! -Elke-

Het is maandag, vijf voor vijf en ik werp voor de tigste keer een popelende blik op het klokje van mijn laptop. Nog 11 minuten. Al de ganse dag – en je weet hoe lang die eerste werkdag duren kan – kijk ik uit naar mijn eerste fietstocht met de meisjes van ‘Fringstoe!’. Een groep jonge vrouwen die wekelijks hun fiets van stal halen en weten waar het leven om draait, plezier maken! Wie zou daar nu niet naar uitkijken?

Een beetje spannend, denk ik ook wel bij mezelf. Ik ben het nog niet gewoon om te koersen, zie je. En vanavond doe ik dat voor het eerst in peloton. Dat zorgt bij mij voor wat gezonde stress. Maar een beetje adrenaline is goed voor een sporthart zeggen ze, het maakt je spieren (tijdelijk) sterker.

 

Via een groepje op facebook kregen we een tijdje terug wat tips over veilig rijden mee. Zorg voor een geel veiligheidsjasje, voorzie je fiets van een bel, vergeet ook geen voor- en achterlicht en ga zo maar door. Voor de meeste dames in de groep was dit wellicht al lang in orde, maar niet voor mevrouw procrastinatie hier. Want nu begint het me pas te dagen dat ik al die verplichte accessoires nog niet heb bijeengezocht. Ik ben namelijk het type dat zo’n dingen altijd uitstelt, om dan een paar uur voor het gaat gebeuren als een kieken zonder kop door het huis te snellen en als bij wonder toch op tijd te zijn met zo’n ‘ik heb alles onder controle, hoor’ pose. Twee uur voor het vertrek is dus gewoonlijk het moment waarop in mijn hoofd een soort afspeellijstje ontstaat dat aardig wat weg heeft van de intro van ‘the X-Files’. Bijzonder vaag, geen structuur en constant op repeat. Wat drinken fietsvrouwen? Wat als ik een lekke band heb onderweg? Heb ik wel een reserveband in huis? Ik kan helemaal geen band vervangen, ik weet zelfs niet hoe ik dat ding uit mijn fietskader krijg. Oh boy, ik voel dat de onervarenheid me wat onzeker maakt. Maar ik ben ervan overtuigd dat in the end alles toch goed komt. Dus laat het maar vooruitgaan.

 

Het klokje op de microgolfoven toont twintig voor zes wanneer de pot water op het vuur staat te pruttelen. Spaghetti wordt het. Dat was gewoon de beste optie voor een snelle maaltijd en het levert ook nog eens wat extra, broodnodige koolhydraten op voor de lange tocht straks. Ik roer een beetje door de slierten en het lijstje begint weer te lopen. Zijn mijn banden eigenlijk wel genoeg geblazen? Heb ik straks warm genoeg met de gekozen outfit? Welke documenten doe ik best mee onderweg? Shit, de batterij van mijn telefoon moet ik nog opladen. Pfff ik heb nog wel ’t een en ’t ander te doen.
Puut puut puut, de saus is klaar. Nu nog pasta afgieten en snel naar binnen werken. Geen tijd om de dag te bespreken met ventjelief, dat doen we daarna wel. Drinkbus is gevuld, mijn fuchsia – want zo herken je ‘Fringstoe!’ op de weg - outfit heb ik aan, een helm op mijn hoofd, schoenen aan en ik ben ermee weg. Helemaal klaar voor een nieuw avontuur met de girls who just wanna have fun! Maandag wordt mijn nieuwe me-time!

 

Voor iedere beginnende fietser die, net als ik, lijstjes wel gemakkelijk vindt,  een opsomming van wat je zeker nodig hebt tijdens een avondlijk fietstochtje.

 

- Fietslicht voor en achter (tip: in knipperstand spaar je de batterij bijna voor de helft).

- Fietsbel of een goed ontwikkelde stem.

- Speciale fietsschoenen (als je met klikpedalen rijdt tenminste).

- Fietshelm.

- Fietsbroek met een goede zeem.

- Thermisch truitje (wanneer de zon onder is kan het nogal fris worden).

- Daarboven een licht fietstruitje.

- Fluo windstopper of regenjas

- Goedgevulde drinkbus

- Tussendoortje (dat kan een energiereep of –snoepje zijn, maar evengoed een koek of banaan)

- Reserveband, een set bandenlichters en een handpomp

- Paspoort, SIS-/isi+ - kaart of eID en lidkaart van de wielerbond

- En een beetje geld voor noodgevallen of voor de (n)apero achteraf :)

 

Voor wie , ook net als ik, interesse heeft om met dames samen in groep te rijden, kan zich inschrijven voor de Womens Ride Day op zaterdag 28 mei 2016 om 9u bij Minne Sport in Ieper. Klik hier voor meer info en inschrijvingen.

 

Heb jij nog tips voor beginnende fietsers? Ik lees ze graag in de reacties hieronder!

Reacties

Plaats reactie